Optimizacija skladišta

  • Optimizacija skladišta

Optimizacija skladišta

S obzirom na to da skladišta i distributivni centri sada rade sa ograničenim budžetima, a ipak moraju da zadovolje potrebe kupaca, optimizacija skladišta može biti ključno sredstvo u povećavanju produktivnosti kompanije. Dok postoje mnoge taktike za efikasno skladištenje robe, dvostruki pristup, naime smanjivanje gubitka prostora i povećavanje iskorišćavanja prostora, nude najbolje rezultate.

Upotreba prostora

Neadekvatna upotreba prostora je neefikasna i dovodi do  slabe optimizacije skladišta. Snabdevači skladišnom opremom, kao što je Dexion, koriste poslednju tehnologiju za 3D modeliranje da bi povećali kubni prostor. Koristeći sav raspoloživi prostor, uključujući ukupni podni prostor i visinu objekta, kompanije mogu smanjiti troškove uključujući grejanje i osvetljenje. Mnoge operacije koriste samo prvih 4 ili 5 metara visine objekta, ostavljajući prazan prostor sve do krova, a ne razmatraju se alternativni kompaktni sistemi skladištenja za sporije kretanje ili sličnu robu.

PROCENJIVANJE RASPOREDA

Profesionalna procena može ustanoviti najefikasniji raspored u skladištu, uzimajući u obzir moguće planove za buduća proširenja. Savetuje se preduzimanje ispitivanja postojećeg korišćenja prostora pre investiranja u druge mogućnosti, jer ako se to ne uradi, može doći do lošeg korišćenja prostora u novim planovima.

ZAKLJUČAK

Stručnost kompanije kao što je Dexion osiguraće vam detaljno stručno planiranje pre naručivanja novog dizajna ili konstrukcije u skladištu, što omogućava formiranje najbolje veličine i oblika skladišta. Ipak, redizajniranje postojećeg izgleda skladišta ponekad može dovesti do efikasnijeg uređenja koje štedi vreme, eliminišući potrebu za dodatnim skladišnim prostorom ili skupim proširenjima skladišta.